Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, 37. Ahilik ve Yâren Kültürü Haftası kapsamında esnaf teşkilatı toplantısına katıldı. Toplantıya başta Çankırı Vali Yardımcısı Aydın Börü olmak üzere Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Halim Arıstak, İl Millî Eğitim Müdürü Muammer Öztürk, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Karadeniz ve esnaf odaları temsilcileri katılım sağladı.
Toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, konukları selamladıktan sonra 37. Ahilik ve Yâren Kültürü Haftası’nın hayırlı olmasını diledi. Ahilik kültürüyle yoğrulmuş Kırşehir’den gelerek göreve başladıklarını hatırlatan Rektör Çiftçi, yâren ahlâkıyla şekillenmiş Çankırı halkının kendilerine gösterdikleri alakadan dolayı teşekkür etti. Rektör Çiftçi, Ahiliğin medeniyeti şekillendiren bir kültür olduğunu belirterek samimiyet ve merhameti önceleyen bu teşkilatın beşerî ve iktisadi kalkınmaya ışık tuttuğunu ifade etti.
Rektör Çiftçi, devamında ahilik kültüründen çıkan gazi dervişlerin ve alperenlerin Balkan coğrafyasında oluşturdukları yapıya da dikkat çekerek Ahiliğin sadece Anadolu’ya özgü bir kültür olmadığını, Kafkaslardan Orta Asya’ya, Afrika’dan Orta Doğu’ya ve Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada varlığını sürdürdüğünü söyledi. Çankırı’daki Ahi ve yâren derneklerinin güçlü bir sinerji oluşturduklarını gözlemlediğini vurgulayan Rektör Çiftçi, böyle bir kültür potansiyeli üzerine medeniyet inşa etmenin değerinden bahsetti.
Rektör Çiftçi, konuşmasına “Başta Hacı Murad-ı Veli Hazretleri olmak üzere bu yöreyi aydınlatan birçok insanın Ahilik bakış açısıyla hareket ettiğini belirtmeliyiz. Ahiliğin bize yüklediği sorumluluğu yerine getirmek adına Ahilik ve yârenlikle ilgili etkinlikleri destekleme kararı aldık. Eğitimin her şeyin başı olduğunu düşündük ve Ahilik ile yârenliği eğitim müfredatına dâhil etmeye çalıştık.” şeklinde devam ederek ÇAKÜ’de “Ahilik Kültürü ve Yâren Ahlâkı” adlı bir dersin olduğunu hatırlattı.
Ahiliğin günümüze yansıyan yönlerine de dikkat çeken Rektör Çiftçi, iktisadi kalkınma ve sosyal taraflarını da ele aldıklarını, Ahiliğin günümüzde birçok sektöre ışık tutan, dünyanın en eski kalite yönetimi sistemlerinden biri olduğunu belirtti. Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün insanı medeniyetimizi var eden unsurların merkezine koyduklarını, bu bağlamda birçok sivil toplum kuruluşuyla bir araya gelerek stratejik planda insan odaklı bir yaklaşım sergilediklerini, Ahilik ve yâren felsefesini üniversitenin stratejik planına dâhil ederek ana misyonlarını ortaya koymak istediklerini ifade etti.
Üniversitenin sektörlerin iktisadi kalkınması için çeşitli faaliyetler yürüttüğünü de aktaran Rektör Çiftçi, yakın zamanda Organize Sanayi Bölgesi’nde Teknokent’i açtıklarını ve faaliyete geçirdiklerini, içinde Teknoloji Transfer Ofisi’nin de yer aldığını söyledi. ÇAKÜ’nün bölgesel kalkınma üniversitesi olduğunu ve “Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler” konusunda ihtisas üniversitesi olarak çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen 30’un üzerinde projelerinin olduğunu da hatırlatan Rektör Çiftçi, bu projeler için ilk bütçelerin aktarılmaya başlandığını, Ocak ayından itibaren bu projeler üzerinde yoğun bir şekilde çalışacaklarını ifade etti. Rektör Çiftçi, amaçlarının sektörlere destek olmak, yeni sektörler oluşturmak, kaliteli mal üretmek ve nitelikli iş gücü yetiştirmek olduğunun altını çizerek ÇAKÜ’nün birçok sektörün kesişim noktası olduğunu vurguladı.
Rektör Çiftçi, devamında nitelikli iş gücü konusunda da somut adımlar attıklarını belirterek ÇAKÜ’nün 27 programda 3+1 ve 7+1 eğitim modellerini uygulamaya başladığını, bu modellerin öğrencilerin eğitimlerinin son dönemlerinde sektörde staj yaparak deneyim kazanmalarını sağlayacağını söyledi. Konuşmasına; “Birlikten doğan güçle daha güçlü adımlar atılacak ve nitelikli yatırımlar yapılacaktır. Bu çalışmaların meyvelerini inşallah iki yıl içinde göreceğiz. Ayrıca Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Osman Karadeniz’e teşekkür etmek istiyorum. Kendisiyle sık sık istişarelerde bulunuyoruz ve iş birliğimizi güçlendiriyoruz.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, ilerleyen dönemlerde daha güçlü etkinliklerle yollarına devam edeceklerine inandığını ifade etti. Rektör Çiftçi, konuşmasının sonunda protokol üyelerine ve misafirlere teşekkür ederek 37. Ahilik ve Yâren Kültürü Haftası’nın hayırlı olması temennisinde bulundu.